Το καλύτερο σκωτσέζικο ουίσκι στον κόσμο-σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αποσταγμάτων της Σιγκαπούρης 2023

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Αλκοολούχων Ποτών της Σιγκαπούρης υπάρχει μόλις από το 2019. Αλλά σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες ετήσιες κρίσεις σε ολόκληρη την Ασία. Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο απέκτησε τόσο γρήγορα τόσο μεγάλο κύρος είναι ότι διοργανώνεται από τη Συμμαχία Γευσιγνωσίας. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αποσταγμάτων του Σαν Φρανσίσκο – ο οποίος θεωρείται από πολλούς στον κλάδο ως το χρυσό πρότυπο των διαγωνισμών ποτών.

Φέτος κατατέθηκαν χιλιάδες συμμετοχές σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες ποτών για ενήλικες. Πριν από αρκετές εβδομάδες ήμασταν εδώ και μιλούσαμε για τον νικητή του καλύτερου μπέρμπον. Μια μάρκα που δεν απολάμβανε ευρείας αναγνώρισης, ακόμη και μεταξύ των ένθερμων λάτρεις του αμερικανικού ουίσκι. Όλα αυτά άλλαξαν μετά την ανακοίνωση της διάκρισης, υπογραμμίζοντας πόσο πολύτιμοι μπορούν να είναι αυτοί οι διαγωνισμοί για τις μάρκες.

Σήμερα ρίχνουμε μια ματιά στο ουίσκι που κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αποσταγμάτων της Σιγκαπούρης. Και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει το δικό του μερίδιο της οργής. Η τιμή ανήκει στο The Sassenach Blended Scotch Whisky.

Γιατί είναι μια αμφιλεγόμενη επιλογή; Λοιπόν, το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα χαρμάνι. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από ουίσκι βύνης και σιτηρών που προέρχονται από όλο το σκωτσέζικο τοπίο. Η συμβατική σοφία της εποχής υποστηρίζει ότι τα blended scotches είναι κατά κάποιο τρόπο κατώτερα από τα αντίστοιχα single malt.

Αν δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών, μην κλωτσάτε τον εαυτό σας. Είναι σχετικά απλή: το single malt είναι το ουίσκι που αποστάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι -και μόνο από βυνοποιημένο κριθάρι- σε έναν αποστακτήρα σε ένα μόνο αποστακτήριο. Τα blends, αντίθετα, μπορούν να συνδυάσουν οποιονδήποτε αριθμό single malts, που συχνά συλλέγονται από δεκάδες αποστακτήρια, και στη συνέχεια παντρεύονται με μια μεγάλη μερίδα grain whisky.

Και εδώ είναι το πρόβλημα, στο τελευταίο κομμάτι. Τα grain whisky μπορούν να προέρχονται από πολλά διαφορετικά συστατικά – κυρίως καλαμπόκι (αλλά μερικές φορές σιτάρι, σίκαλη και άλλα δημητριακά). Αποστάζονται σε μεγάλους αποστακτήρες στήλης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ένα σαφώς ελαφρύτερο γευστικό προφίλ. Ορισμένοι χλευάζουν αυτό το υγρό ως απλή βότκα με γεύση ουίσκι. Δεδομένου ότι αυτό το συστατικό συχνά αποτελεί την πλειοψηφία του ποτού σε οποιοδήποτε μείγμα, είναι ένα μικρό άλμα στο ότι το blended scotch είναι λιγότερο από.

Αλλά εδώ είναι ένα όχι και τόσο μικρό μυστικό: τα χαρμάνια μπορούν να είναι όμορφα. Συχνά είναι πιο προσιτά και “ευκολοπότιστα”. Γι’ αυτό και είναι μακράν το πιο δημοφιλές στυλ ουίσκι στον πλανήτη. Και όταν αποδίδονται σωστά, μπορούν να σερβίρουν μια καλειδοσκοπική ποικιλία γεύσεων, η οποία είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν εργάζεστε μόνο με βύνη που προέρχεται από ένα μόνο αποστακτήριο.

Και αυτό μας φέρνει πίσω στο The Sassenach. Αυτό το αλκοόλ με το χρώμα της μαρμελάδας είναι αναμφισβήτητα πολύπλοκο. Διαθέτει ένα μπουκέτο που θυμίζει γλυκάδικο: μαρσίπανο, ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και τζίντζερ. Στον ουρανίσκο υπάρχει μια διασπορά από ρείκι, ώριμα πέτρινα φρούτα και αποξηραμένο βερίκοκο. Μετά τη γουλιά σβήνει σε μια υποτονική γλυκύτητα – το καραμέλα και το μοσχοκάρυδο είναι εμφανή. Συνολικά, το ουίσκι με 92 βαθμούς αλκοόλ σας αφήνει με λίγη αντίσταση αλλά πολλά για να σκεφτείτε.

Για όποιον παραμένει απορριπτικός απέναντι στο blended στυλ, αυτή η φιάλη στέκεται ως απόδειξη της ανοησίας των προκαταλήψεών σας. Αν και το κάνει αυτό σε μια σχετικά βαριά τιμή: συνήθως πωλείται γύρω στα 125 δολάρια ανά 750ml.

Το Sassenach είναι επίσης ένα απόσταγμα διασημοτήτων. Το λανσάρισε ο Σκωτσέζος ηθοποιός Sam Heughan, πίσω στο 2020. Αυτή η αποκάλυψη θα αντιμετωπιστεί αναπόφευκτα με ένα βαθμό αντίδρασης από ένα συγκεκριμένο υποσύνολο των λάτρεις των ποτών. Αλλά δεν είναι πραγματικά μια συζήτηση στην οποία αξίζει να εμπλακούμε, διότι είτε ένα ουίσκι είναι καλό είτε δεν είναι. Και ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Αποσταγμάτων της Σιγκαπούρης καθιστά ξεκάθαρα σαφές σε ποιο στρατόπεδο ανήκει το συγκεκριμένο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο